Alergény

Zoznam alergénov: 
 
1. Obilniny obsahujúce lepok
 
(t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda,  kamut alebo ich hybridné odrody) a výrobky z nich okrem:alergen
 
a)  pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy
 
b)  pšeničných maltodextrín
 
c)  jačmenného glukózového sirupu
 
d)  obilnín používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.
 
2. Kôrovce a výrobky z nich.
 
3. Vajcia a výrobky z nich.
 
4. Ryby a výrobky z nich okrem:
 
a)  rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov a karotenoidových prípravkov
 
b)  rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných na čírenie piva a vína.
 
5. Arašídy a výrobky z nich
 
6. Sójové zrná a výrobky z nich okrem:
 
a)  úplne rafinovaného sójového oleja a tuku(1)
 
b) prírodných zmesných tokoferolov(E 306), prírodného D-alfa-tokoferolu, prírodného D-alfatokoferolacetátu, D-alfatokoferolsukcinátu sójového pôvodu,
 
c) fytosterolov a esterov fytosterolov získaných z rastlinných olejv sójového pôvodu
 
d)  fytostanolesteru získaného zo sterolov rastlinného oleja sójového pôvodu.
 
7. Mlieko výrobky z neho (vrátane laktózy) okrem:
 
a)  srvátky používanej na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.
 
b)  laktitolu.
 
8. Orechy
 
( t.j. mandle (Amygdalus communis L.), lieskové orechy (Corylus avellana), vlašské orechy (Juglans regia), kešu (Anacardium occidentale), pekanové orechy (Carya illinoiesis (Wangenh).K. Koch), para orechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamové orechy a queenslandské orechy (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich ) okrem:
 
a)  orechov používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu  určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.
 
9. Zeler a výrobky z neho.
 
10. Horčica a výrobky z nej
 
11. Sézamové semená a výrobky z nich.
 
12. Kysličník síričitý a síričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10mg/liter vyjadrené  ako SO2.